Een labelsprong van je huis betekent dat het energieverbruik verbetert, zoals van een label E naar D. Als je maatregelen neemt die je huis 20% energiezuiniger maken (één labelsprong), ontvang je een premie van € 300. Bereik je zelfs een verbetering van 30% (twee labelsprongen), dan kom je in aanmerking voor € 750 subsidie. Scroll naar beneden en lees o.a. meer over de voorwaarden van subsidies.
Mogelijkheden van verbetering
Isoleren
Als u de warmte binnenshuis houdt, zullen de stookkosten dalen. Door bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie te installeren, kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen. Overweeg ook het vernieuwen van ramen, kozijnen of een geïsoleerde voordeur. Zelfs eenvoudige stappen, zoals het dichten van kieren en gaten, kunnen leiden tot energiebesparing.
Zonnepanelen
Door zonnepanelen te installeren, kunt u zelf duurzame energie opwekken. Bovendien ondersteunt de overheid u hierin, aangezien u de betaalde BTW over de aanschaf en installatie terugkrijgt van de fiscus. Benieuwd of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Ontdek het hier.
Zonneboiler
Als uw huis geschikt is voor zonnepanelen, biedt dit vaak ook mogelijkheden voor een zonneboiler. Deze voorziening biedt op een kostenefficiënte en duurzame wijze (een deel van) het warme water in huis. Met een zonneboiler kan de besparing op de kosten voor warm water oplopen tot wel 60%. Net zoals bij zonnepanelen geldt ook voor een zonneboiler dat het rendement in de winter doorgaans lager is dan in de zonnige zomermaanden. Echter, het verschil in rendement tussen zomer en winter is over het algemeen kleiner dan bij zonnepanelen.
Warmtepomp
Wanneer uw cv-ketel aan vernieuwing toe is, is dit het ideale moment om serieus te overwegen een (hybride) warmtepomp te installeren. Een warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht of de grond, waardoor u direct bespaart op uw aardgasverbruik. Door een warmtepomp te gebruiken, vermindert u niet alleen uw CO2-uitstoot, maar verbetert u ook het Energielabel van uw huis. Vanaf 2026 zijn woningeigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-ketel te kiezen voor een duurzame optie, zoals een (hybride) warmtepomp.
Voorwaarden Subsidie Labelsprong
Voor deze subsidie maakt het niet uit welke energiebesparende maatregelen je neemt. De subsidie is gebaseerd op de Energie Index (een daling van 20% of 30%) of de verbetering van het energielabel in labelsprongen. Je hebt dus vrijheid in welke verbeteringen je aan je huis wilt aanbrengen. Om in aanmerking te komen, moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:
- Je bent zowel eigenaar als bewoner van de desbetreffende woning waarvoor de stimuleringspremie wordt aangevraagd.
- Het gaat om een woning in Nederland.
- De genomen maatregelen zijn gebaseerd op een officieel maatwerk advies van een gecertificeerde adviseur.